Hotspot FAQ

Hvad er det?
Søvang Hotspot er et tilbud om at købe sig adgang til at kunne koble sin computer på et fælles netværk som deler en forbindelse til internet.
Er det farligt?
Det er ikke så enkelt at besvare, men som udgangspunkt er der intet at bekymre sig om. Du kan læse en længere forklaring og beskrivelse ved at klikke her.
Hvornår kan man tilmelde sig?
Der er løbende tilmelding. Der beregnes en forholdsmæssig pris for abb. frem til den næste årsopkrævning.
Der kan løbende tilmeldes nye brugere via tilmeldingsformularen.
Der må på regnes varierende leveringstid, som aftales med Mads! 🙂
Hvad koster det?
Tilslutning (engangs afgift): 800,- Nedsat fra 2011 til kun 400,- kr.!
Abonnement pr. måned: 100,- pr. mdr. Der betales 700,- for de syv sommermåneder, og 1000,- for alle 12 måneder (lidt rabat til dem der hjælper med at betale forbindelsen om vinteren). Det er udelukkende muligt at købe enten 7 mdr eller 12 mdr, og altså ikke muligt at købe 1, 2, eller 3 måneder ‘i løs vægt’….
Abonnement betales forud for et år ad gangen, og der returneres IKKE et beløb for resterende abb.periode, ved evt. framelding. Alt udstyr som bliver stillet til rådighed fra Hotspot (Radioboks, kabel, POE-psu, beslag etc.) tilhører Hotspot, og skal returneres ved evt. opsigelse af abb. Hvis det ikke kan returneres (evt. defekt eller forsvundet udstyr), afregnes der til en forholdsmæssig erstatningspris.
Hvad skal man bruge for at koble sig på?
Udgangspunktet er at du skal bruge en “Radio boks” som sidder udenpå dit hus og peger op mod antennen.
Dermed vil du få internet i dit hus via et kabel fra boksen. Hvis du vil benytte trådløst net i dit hus, skal du anskaffe en trådlås accesspoint.
(Mads sælger en færdigopsat ny router til mellem 400,- og 900,- kr.) (se udvalg og priser i tilmeldingsformularen)
Kan jeg også bruge det når jeg er hjemme i min lejlighed i midtbyen?
Nej desværre 🙁
Signalet rundsendes med ret lille sendeeffekt, så det er kun muligt at opfange signalet indenfor haveforeningens område.
Kan jeg installere et lokalt netværk selv til f.eks. min stationære/bærbare?
Ja sagtens, det kræver blot at du har en router installeret hjemme.
Det er kun tilladt at lave et lokalt netværk mellem naboer, hvis alle er tilmeldt Hotspot! 
Hvor hurtig er forbindelsen?
Som udgangspunkt deler vi en 1000/1000 Mbit fiber-forbindelse.
Når vi er mange der deler den kan der være en mulighed for at man ‘stjæler’ lidt båndbredde fra hinanden.
Men det udgør dog ikke et mærkbart problem, dog kan der ikke påregnes lige høje hastigheder altid.
Vi garanterer dog minimum 30 Mbit. Du kan evt tage en hastighedstest ved at klikke på dette link (Speedtest.net).
Er der grænser for trafik?
Ja og nej! Vi har mere end 500 Mbit at gøre godt med, og det er temmeligt meget. Men da det er oplagt at enkelte brugere vil bruge forbindelsen til også at kunne f.eks. “streame tv/video” og hente store downloads, er der en “mild styring” af den enkelte brugers trafik, således at den enkelte bruger ikke kan ‘stjæle’ al båndbredden. Der vil dog ikke være grænser på datamængden hvis blot du er tålmodig nok ved store de meget store download! Igen kan der ikke garanteres for at du kan opnå fuld hastighed altid. Men minimum 30 Mbit kan du dog altid påregne. I praksis vil det dog oftest være væsentligt hurtigere.
Er der grænser for brugen?
Som udgangspunkt er der ingen der blander sig i hvad du bruger din internetforbindelse til! MEN, vi bliver nødt til at understrege at div. fildelingstjenester ikke er velset at bruge. Det er den type programmer, hvor man kan hente musik og film fra andres computere. Installation af sådanne programmer indebærer at man giver adgang for andre internet brugere til også at hente filer på ens egen maskine. Om end det er en smuk tanke er der flere problemer i det. Udover at indholdet af filerne kan være i strid med lovgivningen mv., er der stor sandsynlighed for at det vil ‘stjæle’ meget af den tilgængelige båndbredde for alle.
Derudover er du selvfølgeligt altid selv ansvarlig for din internet-færden mv. uanset om du bruger Søvang Hotspot’s netværk, eller andre internet-udbydere.
Er der nogen der kan se hvad jeg laver på nettet?
 NEJ, der er ingen der kan følge med i hvad du laver på din maskine og hvad du ser på din skærm. Men der føres en “teknisk log” over IP-trafikken som kan bruges ved evt. misbrug samt fejlsøgning på netværket. Det kan være hvis en bruger f.eks. ‘blokerer’ trafikken for andre, men selvfølgeligt også hvis politiet ønsker indsigt for at afsløre evt. kriminel adfærd (piratkopieret software og musik, børneporno og andet snavs!)
Kan jeg bruge det til IP telefoni?
Ja, det er helt sikkert muligt at benytte vores netværk til IP telefoni. Adskillige hotspottere benytter allerede ip-telfoni (også kaldet VoIP). Hotspot er dog nødt til at understrege at vi ikke kan garantere for en 100% sikker og pålidelig forbindelse. Derfor bør man ikke regne med at bruge IP telefoni som sin eneste telefon. Dels er internettet mere upålideligt end fastnet og mobilnet, og dels kan vi i vores lille forening ikke tage ansvaret for at f.eks. et nødopkald ikke kan komme igennem fordi serveren er nede til eftersyn…
For at benytte IP-telefoni skal man have en lille boks, som sættes i internetstikket, og hvortil du så kan tilslutte din telefon. Altså behøver computeren ikke at være tændt for at snakke telefon…
Kræver det installation af programmer at benytte Hotspot?
Nej. Netværksadresser fordeles ved såkaldt DHCP, hvor maskinen selv finder netværket og får tildelt en IP adresse. Nødvendige koder er gemt permanent i ‘radioboksen’.
Kan mine gæster gå på nettet med deres evt. medbragte computer?
JA! Ligesom enhver anden leverandør af internet blander vi os ikke i din gæstfrihed overfor dine gæster i dit hjem, så der er intet til hinder for at ens gæster kan gå på nettet, når bare du har betalt dit abb. Hvis du har en radioboks kan du bare koble dem på dét signal. Det vil fungere uden problemer.
(Men hvis din nabo vil dele med dig, er det mest fair for alle at han/hun selv bliver Hotspot kunde)
Jeg har et spørgsmål som ikke er omtalt her på siden...
Kontakt Mads i have 98, så finder vi nok et svar!